Oosan privaattikirjaston askartelu- ja käsityöaiheiset kirjat:

Suuri Askartelukirja
ISBN 952-5257-61-4
Yhtyneet Kuvalehdet Oy

Kirjassa käsiteltävät aiheet:
- Paperityöt (kortit, paperinaru, varjostimia, muita paperitöitä)
- Käsityöt (ompele ja virkkaa, kirjontaa, tilkkutyöt, muuta)
- Juhla-askartelua (Joulun aika, pääsiäinen)
- Kuivakukat
- Koristelutekniikoita
- Lasten askartelua

Aika kivasti koostettu yleisteos. Plussaa hienoista kuvista, miinusta osittain heikoista ohjeista (esim. kankaaasta tehtävät laatikot: "Ompele haluamasi kokoisia laatikoita... .... Leikkaa sopiva pohjakappale ja ompele kiinni"). Miinusta myös kaavojen puutteesta - useimmissa ohjeissa annetaan vain mitat ja valmis mallityö.
Ideapankkina hyvä teos, varsinaisten ohjeiden kannalta ei niinkään. Ehkä hieman sekava. Vaatii jonkin verran tietoa eri aiheista ja materiaaleista - ei siis mikään ihan aloittelijoiden perusopus.


Gummeruksen suuri ompelukirja
ISBN 951-20-6160-0
Gummerus

Kirjassa käsitellään:
- Materiaalit
- Leikkaaminen
- Ompeleet ja tekniikat
- Ompelutekniikoita
- Lasten vaatteiden ompelu
- Kodinsisustus materiaalit ja tekniikat
- Verhot
- Tyynyt ja kodintekstiilit

Erittäin hyvä perusteos, erityisesti vasta-alkajille. Kaikki perusasiat käydään läpi selkein kuvituksin aina lankojen materiaaleista kaavojen lukemiseen ja jäljentämiseen. Materiaalien lisäksi "oheistuotteet" tulee hyvin käsitellyiksi napeista ja nyöreistä tukikankaisiin.
Pääasiassa opus keskittyy koneompeluun (kirjaa on vissiin jollain tapaa sponssannut Singer ja se kyllä näkyy), mutta myös käsinompelua sivutaan.

Plussaa kirja saa Erittäin hyvästä ja selkeästä kuvituksesta, sekä mittavasta muttei ylitse pursuavasta tietomäärästä. Miinusta kaavattomuus (tosin kuvat ovat niin selkeitä, etteivät ole edes välttämättömät).


Kertin Lokrantz: Vaatteita vaivatta 1
ISBN 951-0-08020-9
WSOY

Tämä kirja on eräs perintökirjoista. Ko. teosta en varmaan olisi mistään ostanut oma-aloitteisesti, eikä se taida kyllä olla myynnissäkään enää (omani on toinen painos vuodelta 1979, alkuperäinen teos vuodelta 1972). Mutta kirja on ollut varsin positiivinen yllättäjä!
Takakansiteksti kertoo kirjan sisällöstä hyvin:
"Eri maiden ajattomat kansanvaatteet ovat nyyajan huoletonta muotia, käyttöasusteita parhaimmillaan. Kangasta vaihdellen samoista malleista saa asuja eri tarkoituksiin, ja mikä parasta: näitä 'suorasaumaisia' on helppo ja hauska ommella itse."
Kirja on oikeastaan kaksi osainen teos (kakkososasta lisää alla), ja kaikki mallit on kaavoitettu kirjaan selkeällä mittakaava-mallilla. Ykkösosasta löytyi ohjeet mm. anorakkiin, viittaan, esiliinaan (semmoinen perinteinen malli), kimonoon, ponchoon, syydvestiin ja judopukuun!


Kerstin Lokrantz: Vaatteita vaivatta 2
ISBN 951-0-08021-7
WSOY

Kuten edellä tuli mainittua, tämä on edelliseen jatko-osa. Ja samasta perintöerästä minulle saapunut kuin tuo 1 osakin.

Kakkososasta löytyy mallit ja kaavat mm. parkaan, 6-kaistaiseen hameeseen, pitkiin housuihin (myös lapsille), duffeliin, ruanaan, leipälaukkuun, esiliinaan vuodelta 1880, sepänpaitaan ja lapintakkiin.

Alkuperäisen kirjoittajan kanssa täytyy kyllä olla samaa mieltä - näistä malleista on todennäköisesti suht' helppo muokata kaavat "nykyaikaisemmiksi". Kyllähän nuo eri maiden 'kansanvaatteet' ovat peruspilareina edelleen vaatetusteollisuudessa...

Tämä teos yhdistelmä oli todella positiivinen yllättäjä!


Suuri neulonta- ja ompelukirja
ISBN 951-0-26301
WSOY

Tämän kirjan lainasin ensin kirjastosta ja selattuani läpi totesin, että täytyy etsiä jostain tämä omaksi! Kirjassa käsitellään:
- neulontaa
- virkkausta ja koukkuaminen!
- kirjontaa
- tilkkutöitä
- kanavatöitä
- päällikeompelua
- solmituttuja ja virkattuja mattoja & ryijyjä

Esim. neulonnassa kirjassa lähdetään ihan silmukoiden luomisesta oikeiden ja nurjien neulonnan kautta virheen korjaamiseen. Erittäin selkeästi on myös esitelty erilaisten pintojen (helmineulos, korinpohja, patentti) tekeminen, myös palmikkoneulos, kohokuviot ja pitsineulos. Kirjoneuleita käsitellään myös  varsin yksityiskohtaisesti - ainakin näin  aloittelevan neulojan näkökulmasta katsoen.
Samat kehut pätevät myös virkkaamisosioon, josta ilokseni löytyi myös ohjeita koukkuamiseen.
Muihin osioihin en ole vielä tutustunut vilkaisua enempää, mutta yhtä päteviltä nekin vaikuttivat.

Tämäkin kirjaa saa ehdottomasti plussaa hyvästä kuvituksestaan sekä selkokielisistä ohjeistaan. Tietoa on paljon, muttei liikaa. Mitään miinusta en tähän hätään keksi.

Erittäin hyvä teos aloittelevalle käsitöiden harrastajalle, miksei vähän kokeneemmallekin.


Sari Saarikoski:
Kaislakranssista heinähelmeen
Koriste- ja käyttöesineitä luonnonmateriaaleista

ISBN 951-796-340-8
Atena

Monipuolinen teos luonnonmateriaalien käyttöön. Teos perustuu valtakunnalliseen Kesäheinä-projektiin vuosilta 2001-2003. Projektin tavoitteena oli edistää luonnonmateriaalitietoutta sekä lisätä niiden käyttöä käsitöiden materiaaleina.

Jokaisen luvun alussa kerrotaan perustietoja ko. materiaalin keräämisestä, kuivaamisesta ja varastoinnista sekä käsittelystä. Materiaalit ovat pääpiirteissään heinät, olki, kaisla, paju, tuohi, juuri ja päre.

Kauheasti en vielä tuohon kirjaan ole ehtinyt tutustua, mutta sen monipuolisuus innosti sen hankkimaan. Myös selkeän oloiset työohjeet vaikuttivat ostopäätökseen.


Pirkko Niemistö:
TEE ITSE KAUNIIT KORTIT

ISBN 951-9440-46-1
Kustannusosakeyhtiö Ajatus (1997)

Pehmytkantinen kirja, jossa yli 250 korttimallia. Tosin nyanssi, mikä määritellään eri malliksi, on tulkintakysymys. Kirpparilöytö ja joka tapauksessa taatusti hintansa väärti.


Lis Paludan:
VILLIT VIRKKAUSMALLIT

ISBN 951-1-06194-1
Otava (Keuruu 1981)

"Aivan uusia ja riemastuttavia mahdollisuuksia tarjoava kirja. Mallit perustuvat vapaaseen virkkaukseen, jossa virkkaajaa ei sidota silmukantarkasti ohjeeseen, vaan hän käyttää oman mielikuvituksensa lisäksi apunaan kaavaa. Vapaan virkkauksen edellytyksenä on tavallisten virkkaussilmukoiden osaaminen; ja nekin selvitetään kirjassa havainnollisesti ja yksityiskohtaisesti." sanoo kirjan- takakansi.

Tämä, kuten iso liuta tähän perään kirjattavista teoksista, on kotiutunut minulle isänäidin jäämistöstä. Pikaisella selaamisella sanoisin, että onpas mulla käsissäni oikea löytö! Mallit ovat toki melkoisen päivittämisen tarpeessa, mutta tekniikat toimivat - ja sehän riittää. Mahtavaa!


Laila Lundell:
SUURI KUDONTAKIRJA

ISBN 951-30-4182-4 (sidottu)
Tammi (1978)-

Tämä kirja paneutuu siis nimenomaisesti kankaankudontaan ja jälleen kerran huokailen ihastuksesta. Isänäidin jäämistöstä löytyi myös poppanapuut, semmoiset pöytäpuut, ja juurikin pohdin, että mitenköhän ne edes langoitetaan - ja vot, tässä opuksessahan on kaikki kerrottu hyvin ja selkeästi! Über cool. Lisäksi neuvotaan kaikki muukin aloittelijalle olennainen ja neuvoohan teos myös esim. kuvioiden tekemistä.


JOKANAISEN KÄSITYÖKURSSI

ISBN 951-0-08840-4
WSOY (1978, toinen painos)

A a r r e ! Tähän 4-osaiseen sarjaan kuuluu kansiot, jotka jaottuvat aiheeisiin
- NEULON JA VIRKKAAN (Neuleaakkoset, Neulemalleja, Näin virkkaan, Virkkausmalleja)
- LEIKKAAN JA OMPELEN (Ompelukoulu, Malleja ja kaavoja, Paikkaan, parsin ja korjaan, Ompelen kotiin)
- KUDON PUISSA JA KEHYKSISSÄ (Näin kudon kehyksissä, Kehyskudontamalleja, Näin kudon kangaspuissa, Ohjeita kangaspuille)
- KIRJAILEN JA VÄRJÄÄN (Kirjonnan perusteet, Kirjontamalleja, Painan ja värjään, Tilkkutyöt ja päällikeompelu)

En yhtään tiedä, onko tämä sarja täydellinen, mitä ilmeisimmin sitä on täydennetty postitse usean vuoden ajan (ohjekorteista löytyy ainakin painatusvuosia 1978 - 1983), mutta vajaanakin Mahtava!


UUSI NEULEKERHO

Mestarikustannus

Tähän mennessä olen löytänyt vain yhden kansion, jossa on mallikortteja aiheryhmistä 1 & 2 (3 & 4 puuttuu), jotka ovat
1) Näin neulot oikein
2) Uudet ideat ja niksit A-Ö
Eikä nämäkään taida täydellisiä olla, mutta paljon hyödyllistä noissa kyllä on. Ykköstä!

Helmi Vuorelma oy
KANSALLISPUKUJA

Tämä lehtinen tuli itseasiassa ihan kreivin aikaan - esikoiselle pitää mennä lainaamaan esiintymisasuksi kansallispuku, ja ao. puvustosta löytyy varmaan liki kaikki Suomen puvut. Nyt lykkäsinkin tuon pukukuvaston esikoiselle käteen, ja kehotin katsomaan, mikä puvuista miellyttäisi eniten - jos vaikka se sattuisi löytymään oikeassa koossa :)

Kataloogin yhteydessä oli myös Kansallispukujen hinnasto (Helmi Vuorelma Oy / Sylvi Salonen Oy), joka on ollut voimassa 1.2. - 31.8.1984 :D No, hintoja tärkeämpänä tietona tuosta hinnastosta löytyy kunkin puvun osat eriteltyinä ynnä tarvittavat tarvikkeet, mikäli puvun haluaa ommella.


Maud Kyndel-Hanser
ESTININ LEIKKUUKURSSI
muotitietoisille naisille

Oy Estin Ab, Helsinki
(Frenckellin Kirjapaino Oy, 1970)

Myös tämä kansiollinen tietoa on kerätty kirjekurssina. Aivan uskomaton paketti. Kurssista on aikoinaan ollut mahdollista saada myös diplomi! Viimeisen kurssipaketin (n:o 20) viimeisellä sivulla neuvotaan diplomin saamiseksi toimimaan seuraavasti:
*ohjeet toilen tekemiseksi verhoilijakankaasta*
"Tekemänne toilen lähetätte suljetussa kuoressa osoitteella XXX. Merkitkää kuoreen "Leikkuukurssin loppukoe".

Vaatekappaleeseen kiinnitätte neulalla paperilapun, jossa on oppilasnumeronne, nimenne ja osoitteenn sekä täydellinen mittataulukko omilla mitoillanne (kopioikaa koko tässä kirjeessä oleva taulukko.).

Jos toilenne hyväksytään saatte diplomin. Jos se on virheellinen, palautetaan se Teille ja samalla saatte ohjeet miten se on korjattava."

Kyllä seitkyt-luvulla on hommat hoidettu hienosti! Odotan innolla, että löydän jostain aikaa tutustua tähän paremmin.


Naisen Maailma
KERÄILYSIVUT

Ilmeisesti 1990 -luvulla julkaistiin Naisen Maailma -lehteä? No, kyseisestä julkaistusta on nämä sivut kuitenkin leikattu talteen niitä varten toimitettuun kansioon. Ruuanlaitto ja leipominen -osio tästä puuttuu, mutta olennaisimmat (ompeluohjeet ja neulontaohjeet + askartelu) on tallessa, samoin mukana tulleet 15 kaava-arkkia! Jälleen mahtava paketti!


Novita
Käsityökerho (??) mallikortteja

1 kansiollinen (A5) mitä erilaisimpia neuleohjeita 1980 -luvun alkupuolelta. Pienen tarkkaavaisen tutkailun jälkeen löysin mallikorteista merkinnän Novita/Mestarikustannus (+joku toinenkin painopaikka). Nopealla silmäilyllä oikein käyttökelpoisia ohjeita - pienillä muodistuksilla ;)


Maud Kyndel-Hanser
VALMISTAKAA KAUNIITA VAATTEITA

Oy Estin Ab, Helsinki

Tässäkään kirjekurssissa ei ole mainintaa ilmestymisvuodesta, kuvien perusteella sanoisin tämän sijoittuvan 1960/-70 luvulle. Kurssiin kuuluu 12 kurssilehtistä, joissa on ohjeet ja kaavat yhteensä 17 vaatteeseen sekä ohjevihkonen "Pieni ompeluopas". Kaikki osat vaikuttaisi löytyvän, joten helmi on tämäkin :)


Saga Borg
SAKSET JA NEULA OMIIN KÄSIIN
Leikkuu- ja ompelukurssi

Kustannusyhtiö Union, Helsinki (1950)

Tämäkin on kurssi, johon kuuluu 10 kuvitettua vihkoa. Valitettavasti tähän mennessä ei ole löytynyt kuin tämä 10., eli kurssin viimeinen vihkonen :(  Tässä sarjan viimeisessä vihossa neuvotaan tytön puvun ompelu, ohjeistetaan- koneella ommellun pykäreunan tekemiseen, neuvotaan silmunapitushalkion ompelu, opastetaan halkion valmistaminen saumattomaan kohtaan sekä kerrotaan, kuinka ommella naisen puku prinsessakuosilla. Lisäksi vihossa on lyhyt katsaus muodin historiaan (1600 -luvulta 1950 -luvulle).
Toivon vielä, että nämä/näitä löytyy noista pinoista lisää... Käsittämättömän upea löytö!


Uusi Ompelu- ja Käsityökerho
KODIN OMPELUVIHJEET

ISBN  951-9189-69-6-
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Vivienne Lawton, Denis Hawkins: HOUSEHOLD LINEN
Studio Vista, 1978

Kirjasarjan osa 1.  Perusjuttuja kotiin; tabletit, liinaa, essuja, lakanat yms. Mukana myös tilkkutäkin ohjeet.

Perussettiä, toimii aina.


Uusi Ompelu- ja Käsityökerho
KAUNISTA VIRKATEN

ISBN 951-9189-76-9
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Ulrika Björk, Christine Raaé, Lillemor Eagle: VACKER VIRKAT

Kirjasarjan osa 2. Verhoja, reunapitsejä, tilkkuvirkkausta jne. Edelleen sitä perussettiä. Toimii edelleen.


Uusi ompelu- ja käsityökerho
PERUSASUT ITSE OMMELLEN

ISBN 951-9189-71-8
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Virginia Lister: BASIC FASHION WARDROBE
Studio Vista, 1978

Kirjasarjan osa 3. Takuuvarmaa 1970/80 -luvun vaatevalikoimaa; helletoppi, keitaisuhame, tunika... Kaikkiin ohjeisiin miniatyyrikaavat ruutukaavalla.


Uusi ompelu- ja käsityökerho
KAUNIITA NEULEITA KAIKENIKÄISILLE

ISBN 951-9189-70-X
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Bitte Norrman, Christine Raaé, Lillemor Eagle: STICKA TILL FAMILJEN

Kirjasarjan osa 4. No, kirjan nimi kertoo kyllä jo kaiken tarvittavan. Kaulahuivista ponchoon, piposta kirjoneuleisiin. Kaikki koot edustettuina, ei nyt sentään kaikissa malleissa. Hyvännäköisiä, ajattomia malleja.



Uusi Ompelu- ja käsityökerho
KIRJO, LEIKKAA, OMPELE

ISBN 951-9189-75-0
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Heather Padfield, Catharina Göth-Bruce, Eva Lundberg, Margaret Nicholson, Christine Risley, Helen Harrison, Isabelle Chapman: EMBROIDERY
Studio Vista, 1976

Kirjasarjan osa 5. Englanninkielinen nimi on paljon kuvaavampi. Kirjassa esitellään monipuolisesti erilaisia kirjonnan tyylejä ja käyttökohteita yksityiskohtien tekemisestä valmiiden tuotteiden valmistamiseen. Ajaton ja monipuolinen.


Uusi Ompelu- ja käsityökerho
KODIKKAITA VIRKKAUSOHJEITA

ISBN 951-9189-72-6
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Bitte Norrman, Christine Raaé, Lillemor Eagle: VIRKA TILL HEMMET

Kirjasarjan osa 6. Edelliseen virkkauskirjaan verrattuna enemmän liinoja ja koristeellista virkkausta. Myös muutama sängynpeite sekä tietysti amppeli :)


Uusi Ompelu- ja käsityökerho
OMPELE KAUNISTA JA KÄYTÄNNÖLLISTÄ

ISBN 951-9189-73-4
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Virginia Lister, Gary Shewring: BASIC MACHINE SEWING
Studio Vista, 1979

Kirjasarjan osa 7. Kellohame, kaftaani, poncho, puhvihihainen pusero, liivihame yms. Kaavat ruutupiirroksina.


Uusi Ompelu- ja käsityökerho
LÄMPIMIÄ NEULEITA KOKO PERHEELLE

ISBN 951-9189-74-2
Mestarikustannus (1980)

Alkuperäisteos:
Ulrika Björk, Christine Raaé, Lillemor Eagle: STICKA TILL LITEN OCH STOR

Kirjasarjan osa 8. Neuletakki, kaarrokeneule, kirjoneulepusero, hupullinen ulkoilutakki... Eihän nää koskaan hukkaan mene.